Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Τηλεματικό UNINETTUNO είναι ένα δημόσιο μη-κρατικό Πανεπιστήμιο και αποτελεί ένα από τα κορυφαία τηλεματικά ανώτατα ιδρύματα στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 2005, απονέμει ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών πρώτου κύκλου σπουδών (Bachelor), προσφέρει εξειδικευμένες σπουδές δεύτερου κύκλου (Master), διδακτορικά και άλλους τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών και μεταδιδακτορικής έρευνας, καθώς και μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης και επανεκπαίδευσης.

Ο κύριος σκοπός του πανεπιστημίου είναι να διευκολύνει την πρόσβαση στη γνώση για όλους τους πολίτες του κόσμου, χωρίς περιορισμούς χώρου και χρόνου. Αυτός ο στόχος ακολουθείται με την εφαρμογή ενός διδακτικού μοντέλου, το οποίο έχει αναπτυχθεί μετά από πολλά χρόνια έρευνας σε αυτό το πεδίο από την Καθηγήτρια Maria Amata Garito, full professor of “Technologies of Education and Learning”, Psychology Faculty, στο University of Rome “La Sapienza”, Πρύτανη του International Telematic University UNINETTUNO και Διευθύντρια του Network Nettuno.

Το UNINETTUNO είναι το μοναδικό Ιταλικό τηλεματικό πανεπιστήμιο που αξιολογήθηκε από την Επιτροπή Αξιολόγησης των Πανεπιστημίων του Υπουργείου Παιδείας (ANVUR). Μεταξύ όλων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που αξιολογήθηκαν το UNINETTUNO κατέλαβε την τρίτη καλύτερη θέση και μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση επιβεβαίωσε την υπεροχή του ψυχοπαιδαγωγικού μοντέλου και της μεθοδολογίας του πανεπιστημίου που μετουσιώθηκε με τις πρόσφατες απονομές στο ίδρυμα των βραβείων για το καλύτερο μοντέλο e-learning από την EADTU σε ευρωπαϊκό επίπεδο και από τον IELA σε παγκόσμιο.

Οι κατευθυντήριες γραμμές που οδήγησαν και οδηγούν την ανάπτυξη του UNINETTUNO και ταυτόχρονα αντιπροσωπεύουν τα ισχυρά σημεία του Πανεπιστημίου είναι:

 • Σχέσεις με παραδοσιακά πανεπιστήμια
 • Το ψυχοπαιδαγωγικό του μοντέλο
 • Η καινοτομία (έρευνα και ανάπτυξη)
 • Η διεθνοποίηση

Ειδικά για τους Έλληνες φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν από απόσταση το Διεθνές Τηλεματικό Πανεπιστήμιο UNINETTUNO προσφέρει μία μοναδική εναλλακτική ευκαιρία, ιδιαίτερα μετά την ενσωμάτωση των ελληνικών ως μία από τις επίσημες γλώσσες διδασκαλίας του.

Η Επανάσταση του Διδακτικού Μοντέλου και των Εργαλείων Γνώσης

Το Διεθνές Τηλεματικό Πανεπιστήμιο UNINETTUNO είναι ουσιαστικά ένα εξ’ αποστάσεως ανοικτό Πανεπιστήμιο χωρίς σύνορα.

Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν να έχουν πρόσβαση στην γνώση χωρίς χωρικούς, χρονικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς. Οι αποστάσεις δεν αποτελούν πλέον κανένα εμπόδιο. Χάρη στη νέα τεχνολογία, η ανάπτυξη και η διάδοση της γνώσης πραγματοποιείται σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Το Διεθνές Τηλεματικό Πανεπιστήμιο UNINETTUNO δημιουργήθηκε αρχικά με αυτό το πνεύμα. Οι φοιτητές επίσης διευρύνουν τη γνώση τους μέσω της επαφής τους με διάφορους πολιτισμούς που αντιπροσωπεύουν οι συμφοιτητές τους. Με αυτό το τρόπο μπορούν επίσης να εμπλουτίσουν την μαθησιακή τους εμπειρία με παραγωγικό και εποικοδομητικό τρόπο. Το Πανεπιστήμιο έφθασε σε ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο μέσω από μια σειρά διεργασιών. Γεννήθηκε από το μοντέλο του NETTUNO – Network for University Everywhere ένα Consortium 43 Ιταλικών και Διεθνών Πανεπιστημίων, μέσω των οποίων, από το 1992, χιλιάδες φοιτητές,  έλαβαν πανεπιστημιακό πτυχίο από απόσταση, μέσω της τηλεόρασης και του διαδικτύου, και από την επιτυχία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MEDNETU, Mediterranean Network of University – Μεσογειακό Δίκτυο Πανεπιστημίων.

Οι 31 συνεργαζόμενοι φορείς: πανεπιστήμια, εταιρίες τεχνολογίας και υπουργεία του MEDNETU προέρχονταν από 11 Μεσογειακές χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Αίγυπτο, Ιορδανία, Λίβανο, Συρία, Τουρκία και Ελλάδα) συντονίζονταν από το NETTUNO και έδωσαν ζωή σε ένα πραγματικό τεχνολογικό δίκτυο βασισμένο στη χρήση της εκπομπής και λήψης ψηφιακού υλικού μέσω δορυφόρων. Δημιούργησαν έτσι ενωμένοι όχι μόνο ένα τεχνολογικό δίκτυο, αλλά επίσης ένα δίκτυο ανθρώπων και διανοιών ικανών στο να ενώσουν και να συνδέσουν κοινά τις γνώσεις τους, γεννώντας το Διεθνές Τηλεματικό Πανεπιστήμιο UNINETTUNO.

Οι φοιτητές παρακολουθούν πανεπιστημιακά μαθήματα χωρίς σύνορα. Με το UNINETTUNO, τα μέρη διδασκαλίας δεν είναι μόνο οι πανεπιστημιακές αίθουσες αλλά επίσης οι ανοικτοί χώροι, τα μουσεία, τα πολιτιστικά κέντρα, οι χώροι εργασίας, οι κατοικίες των φοιτητών, τα ίντερνετ καφέ σε όλο τον κόσμο όπου οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν αν θα σπουδάσουν στα Ιταλικά, στα Αραβικά, στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Ελληνικά ή στα Πολωνικά χρησιμοποιώντας την τηλεόραση και το διαδίκτυο ενώ θα τους απονεμηθεί ένα πτυχίο που είναι επίσημα αναγνωρισμένο στην Ιταλία, στην Ευρώπη και σε όλες τις Μεσογειακές χώρες.

Στην διαδικτυακή πύλη www.uninettunouniversity.net, στον διδακτικό κυβερνοχώρο, την πρώτη πλατφόρμα στον κόσμο όπου η διδασκαλία και η μάθηση διενεργείται σε 6 γλώσσες, οι φοιτητές του UNINETTUNO μπορούν να σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο χωρίς τα όρια του χώρου και του χρόνου, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διαφορετικά μαθησιακά περιβάλλοντα και μπορούν να παρακολουθήσουν ψηφιακά βιντεομαθήματα τα οποία είναι διαδραστικά συνδεδεμένα με πολυμέσα και διαδικτυακούς συνδέσμους με βιβλία, συγγράμματα, βιβλιογραφίες, πηγές διαδικτύου, ασκήσεις και εικονικά εργαστήρια.

Tρόπος Οργάνωσης

To Διεθνές Τηλεματικό Πανεπιστήμιο UNINETTUNO είναι από τα μοναδικά ιδρύματα που δραστηριοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα. Στο UNINETTUNO, διδάσκουν διακεκριμένοι καθηγητές από τα πιο σημαντικά Πανεπιστήμια του κόσμου όπου υλοποιούνται προγράμματα σε διάφορες γλώσσες τόσο σε πραγματικές αίθουσες όσο και σε εικονικές οι οποίες βρίσκονται στο διαδίκτυο. Ο φοιτητής μπορεί να παρακολουθήσει το Διεθνές Τηλεματικό Πανεπιστήμιο UNINETTUNO από όπου και αν βρίσκεται. Η απόσταση, ο χώρος και ο χρόνος δεν αποτελούν κανένα εμπόδιο.

Στο ελεύθερο δορυφορικό κανάλι UNINETTUNOUNIVERSITY.TV, οι φοιτητές αλλά και το γενικό κοινό μπορούν να παρακολουθήσουν βιντεομαθήματα και εργαστήρια 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Η δομή του Πανεπιστημίου περιλαμβάνει το Διεθνές Κέντρο, Σχολές, Προγράμματα Σπουδών και Τεχνολογικά Κέντρα / Πόλοι. Τα Τεχνολογικά Κέντρα/ Πόλοι βρίσκονται στην Ιταλία και στο εξωτερικό και προσφέρουν υπηρεσίες υποστήριξης και πληροφόρησης προς τους φοιτητές. Είναι εξοπλισμένα με την τεχνολογία που είναι απαραίτητη έτσι ώστε η φοίτηση στα εξ’ αποστάσεως προγράμματα να είναι απρόσκοπτη. Ως αποτέλεσμα, οι φοιτητές μπορούν να συμμετέχουν σε διδακτικές δραστηριότητες μέσω τηλεδιασκέψεων και άλλων σύγχρονων και καινοτόμων μορφών εκπαιδευτικής μεθοδολογίας. Αυτές οι τοποθεσίες αποτελούν ένα πραγματικό σημείο συνάντησης για φοιτητές, καθηγητές και βοηθούς καθηγητές.

Σπουδές – Διδακτικό Προσωπικό

Οι διαλέξεις των προγραμμάτων που προσφέρει το Πανεπιστήμιο UNINETTUNO διδάσκονται από καθηγητές οι οποίοι διδάσκουν επίσης σε διακεκριμένα Πανεπιστήμια όλου του κόσμου καθώς και από ερευνητές και ειδικούς επιστήμονες υψηλού επιπέδου.

Στο Πανεπιστήμιο λειτουργούν έξι Σχολές / Κοσμητείες – Faculties:

 • Σχολή Οικονομικών Σπουδών
 • Σχολή Νομικών Σπουδών
 • Σχολή Μηχανικής
 • Σχολή Φιλολογίας
 • Σχολή Ψυχολογίας
 • Σχολή Επιστημών Επικοινωνίας

Οι φοιτητές του UNINETTUNO προέρχονται από 163 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Υποστηρίζονται από ένα τεχνολογικό δίκτυο που περιλαμβάνει Κέντρα Παραγωγής και Τεχνολογικούς Πόλους που είναι εγκατεστημένοι σε διάφορες χώρες.

Τρόπος Μελέτης

Το βασικό διδακτικό εργαλείο είναι το Διαδικτυακό μαθησιακό περιβάλλον www.uninettunouniversity.net η πρώτη παγκόσμια πύλη όπου η διδασκαλία πραγματοποιείται σε 6 γλώσσες: Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Αραβικά, Ελληνικά και Πολωνικά. Η συγκεκριμένη διδακτική μεθοδολογία συμβάλλει στην εφαρμογή μιας διαφορετικού τύπου εκπαίδευσης και ενός διδακτικού μοντέλου που επιτυγχάνει τις ακόλουθες αλλαγές στα μαθησιακά δρώμενα:

 • από την δασκαλοκεντρική στη μαθητοκεντρική μάθηση
 • από την μεταφορά γνώσης στην οικοδόμηση της
 • από την παθητική και ανταγωνιστική μάθηση στην ενεργή και συνεργατική

Με το νέο αυτό μοντέλο που έχει προταθεί από την παιδαγωγική ψυχολογία ο κάθε φοιτητής ατομικά γίνεται το επίκεντρο της εκπαιδευτικής μάθησης. Ο φοιτητής καθοδηγείται από μια “νέα φυσιογνωμία”: τον τηλεματικό καθηγητή/βοηθό καθηγητή ο οποίος έχει την ευθύνη να διευκολύνει την διαδικτυακή μάθηση και την επικοινωνία μέσω των απαραίτητων εργαλείων. Οι φοιτητές συμμετέχουν ενεργά στην δημιουργία του μαθησιακού περιβάλλοντος. Έτσι μπορούν να αποκτήσουν γνώση με ατομική προσπάθεια αντί να λαμβάνουν παθητικά τις πληροφορίες. Οι προσεγγίσεις στην διαδικασία της διδασκαλίας και της μάθησης γίνονται συγχρονικά και διαχρονικά. Υπάρχουν μαγνητοσκοπημένες παραδόσεις μαθημάτων, εργασίες εξάσκησης στο διαδίκτυο (επίσης μέσω εικονικών εργαστηρίων) και εξ’ αποστάσεως βοηθητικές διδασκαλίες μέσω μαγνητοσκόπησης και ακουστικής συνομιλίας. Υπάρχουν επίσης οι δημόσιοι χώροι συνομιλίας και οι τηλεδιασκέψεις.

Μεθοδολογία

Οι Μαγνητοσκοπημένες Παραδόσεις Μαθημάτων μεταδίδονται μέσω της Διαδικτυακής Εκπαιδευτικής Πύλης του Πανεπιστημίου (www.uninettunouniversity.net) και παράλληλα από το δορυφορικό κανάλι UNINETTUNOUNIVERSITY.TV. Λειτουργούν ως το επίκεντρο της μαθησιακής διαδικασίας όπου ο κάθε φοιτητής μπορεί να μάθει με ένα πιο εμπλουτισμένο τρόπο. Οι ψηφιακές μαγνητοσκοπημένες παραδόσεις χαρακτηρίζονται από το  θεματικό τους περιεχόμενο, την θεματική σειρά των επιστημονικών ζητημάτων που πραγματεύονται καθώς επίσης και από υποσημειώσεις και γραφικά εικονίδια. Κάθε μαγνητοσκοπημένη παράδοση χωρίζεται σε τομείς. Αυτό δίνει την δυνατότητα για μια πιο ενεργή και φιλική χρήση. Οι διαφάνειες που παρουσιάζονται από τον καθηγητή κατά την διάρκεια του μαγνητοσκοπημένου μαθήματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως επικουρικό μαθησιακό υλικό.

Διδακτικός Κυβερνοχώρος: στον διδακτικό κυβερνοχώρο υπάρχουν οι σελίδες του καθηγητή και του βοηθού καθηγητή. Έτσι ο φοιτητής έχει πρόσβαση στα μαθησιακά υλικά και στις ψηφιακές μαγνητοσκοπημένες παραδόσεις με τις υποσημειώσεις τους ενώ παρέχονται επίσης εμπλουτισμένα κείμενα και επιλογές πολυμέσων όπως: βιβλία, βιβλιογραφίες, κείμενα και διαδικτυακές αναφορές οι οποίες έχουν επιλεχθεί από τους καθηγητές.

Εξ’ Αποστάσεως Βοηθητική Διδασκαλία: Η διαδικτυακή διδασκαλία είναι οργανωμένη σε τάξεις, με ένα υψηλό σύστημα ημερήσιου προγράμματος το οποίο αντιπροσωπεύει, αναγνωρίζει και προσαρμόζεται πάνω σε κάθε χρήστη. Αυτό το σύστημα ενισχύει την επικοινωνία ανάμεσα στον τηλεματικό καθηγητή/βοηθό καθηγητή και στον χρήστη/φοιτητή μέσω των χώρων συνομιλιών τόσο των ακουστικών όσο και των διαδικτυακών, των χώρων συζητήσεων και των τηλεδιασκέψεων.

Εικονική Αίθουσα Διδασκαλίας: Εδώ είναι το περιβάλλον όπου πραγματοποιείται η άμεση επικοινωνία ανάμεσα σε καθηγητές, φοιτητές και βοηθούς καθηγητές. Στην εικονική αίθουσα διδασκαλίας οι φοιτητές χρησιμοποιούν επικοινωνιακά εργαλεία, ολοκληρώνουν τις πρακτικές εργασίες και υποβάλλονται σε δοκιμασίες αξιολόγησης. Εδώ οι φοιτητές μπορούν επίσης να επικοινωνούν μεταξύ τους και να μαθαίνουν με ένα συνεργατικό και διαδραστικό τρόπο. Μέσω των διαδικτυακών συναντήσεων και χώρων συνομιλιών, η γνώση μπορεί να μεταδοθεί και οι έννοιες να ανταλλάσσονται με ένα τρόπο έτσι ώστε να ενθαρρύνεται η αποτελεσματική μάθηση. Υπάρχει μια συνεχής αλληλοεπίδραση η οποία προκύπτει από τις ποικίλες πολιτισμικές ανταλλαγές και από μια διακίνηση ιδεών μεταξύ καθηγητών, βοηθών καθηγητών και φοιτητών από διάφορα μέρη του πλανήτη.

Η Δύναμη του UNINETTUNO: Καινοτομία, Έρευνα και Πειραματισμός

 Η καινοτομία, η έρευνα και ο πειραματισμός βρίσκονται στη βάση του μοντέλου του Διεθνούς Τηλεματικού Πανεπιστημίου UNINETTUNO. Η προσδοκία του παρόντος στο μέλλον. Η ερευνητική δραστηριότητα του UNINETTUNO  είναι ταυτόχρονα θεωρητική και πειραματική, αμιγής και εφαρμοσμένη και διαθέτει ειδικούς διεθνούς επιπέδου σε διάφορα αντικείμενα (τεχνολόγους,  επιστήμονες πληροφορικής, παιδαγωγούς, μαθησιακούς ψυχολόγους, ειδικούς για διάφορες γλώσσες και την επικοινωνία). Στην πραγματικότητα, τα διεπιστημονικά αποτελέσματα που αποκτώνται μπορούν να ανιχνευθούν σε διαφορετικές περιοχές: τεχνικών μηχανικής, ψυχογνωστικών, παιδαγωγικών, κοινωνικοπολιτισμικών, οργάνωσης μεθοδολογιών δίνοντας τη δυνατότητα της ταυτοποίησης νέων τρόπων για την επίτευξη των διά ζώσης και από απόσταση μαθησιακών διαδικασιών που έχουν ήδη μία σημαντική επίδραση στις θεωρίες που σχετίζονται μ ε τις μαθησιακές διαδικασίες, τις μεθοδολογίες διδασκαλίας και τις σχέσεις αλληλεπίδρασης εξ αποστάσεως. Επιπρόσθετα, αντιπροσωπεύουν το σημείο αφετηρίας της εξέλιξης του ψυχοπαιδαγωγικού και διδακτικού μοντέλου που οδήγησε στην πραγμάτωση του νέου διδακτικού και μαθησιακού μοντέλου εξ αποστάσεως και του μοντέλου ηλεκτρονικής μάθησης που εφαρμόστηκε από το UNINETTUNO και αναγνωρίστηκε από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Επίσης, το UNINETTUNO, χάρη στα αποτελέσματα των ερευνητικών του δραστηριοτήτων, έχει ήδη σχηματοποιήσει μερικές σημαντικές καινοτομίες που σχετίζονται με:

 • Το οργανωτικό μοντέλο των πανεπιστημιακών δομών.
 • Τα οργανωτικά μοντέλα της οργάνωσης και προσφοράς μαθημάτων (ευελιξία, προσβασιμότητα, συνεχής υποστήριξη στις μαθησιακές διαδικασίες).
 • Τα μοντέλα διδασκαλίας και μάθησης.
 • Το ρόλο των καθηγητών και των φοιτητών.
 • Τις διαδικασίες αξιολόγησης.

Για μία αναλυτική σύνοψη των πολυάριθμων ερευνητικών έργων που έχουν εκτελεστεί και εκτελούνται στο UNINETTUNO  επισκεφθείτε στην ιστοσελίδα www.uninettunouniversity.net το σύνδεσμο “έρευνα”.